Zamów Noni

Polecamy

calivita

Reklama

Liofilizacja Noni

Liofilizacja owocu Noni – najnowocześniejsza technologia produkcji soku Noni

Liofilizacja to nowoczesny proces polegający na odwadnianiu ciał przez ich zamrożenie, a następnie sublimację w próżni powstałych kryształków lodu. W próżni lód przechodzi bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego. Proces liofilizacji zastosowano po raz pierwszy na zlecenie rządu Stanów Zjednoczonych zmierzającego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie składniki odżywcze racji żywności dla wojska i astronautów.  Obecnie jest to jedna z najdoskonalszych metod utrwalania żywności.

n-s-fabrykaTej nowoczesnej technologii można poddać każdą substancję organiczną – rośliny, zioła, warzywa, owoce, mięsa, ryby, a także grzyby. Otrzymane tą metodą produkty zachowują naturalny kolor, wygląd, smak i aromat oraz pełną wartość odżywczą. Poza tym, nie zawierają chemicznych  środków konserwujących, zaś dobrze zachowany kształt i struktura komórkowa umożliwia ponowne szybkie uwodnienie produktu.

Żywność liofilizowana daje możliwość najwyższej jakości odżywiania, gdyż dostarcza witamin, enzymów, minerałów oraz aminokwasów w formie naturalnej, a do tego o wysokiej przyswajalności dla organizmu.

Najlepsze produkty żywnościowe i suplementy diety z najwyższej światowej półki są produkowane z wykorzystaniem procesu liofilizacji. Liofilizowana żywność może długo przetrwać w każdych warunkach, w wysokich i niskich temperaturach, w wilgoci, zachowując wartości odżywcze i walory smakowe jak w surowym owocu.

Dla porównania wystarczy postawić na stole pasteryzowany kompot z truskawek i położyć na talerzu zamrożone truskawki. Następnie pomyśleć i zastanowić się, która z truskawek będzie miała kolor, smak i zapach oraz zachowa większą świeżość: truskawka z pasteryzowanego kompotu czy truskawka mrożona?

Przebieg procesu liofilizacji:

  • Szybkie mrożenie w temperaturze minus 400C (w tej temperaturze giną substancje powodujące fermentowanie naturalnego produktu, bakterie chorobotwórcze oraz pleśnie).
  • Wytworzenie próżni ok. 0,001 hPa niezbędnej do zapoczątkowania procesu sublimacji wody. Sublimacja to przechodzenie w próżni kryształków lodu bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego.
  • Dostarczanie w sposób kontrolowany ciepła podtrzymującego proces sublimacji, aż do momentu usunięcia określonej ilości wody. Cały proces liofilizacji jest na znacznie wyższym poziomie niż zwykła pasteryzacja czy sterylizacja.

Proces liofilizacji pozbawia rośliny zawartej w nich wody niemal w 100% lub pozostawia jej odpowiednią ilość. Dzięki niemu osiąga się żywność najczęściej w proszku do łatwego przechowywania i transportowania (lekka waga), o najwyższej jakości odżywczej z zachowaniem pełnym spektrum cennych składników odżywczych. Jest to kosztowna, ale i zarazem bardzo korzystna metoda konserwowania i zmniejszania objętości produktów nieodpornych na wysoką temperaturę. Należą do nich niewątpliwie wszystkie rośliny. Stąd też liofilizowane owoce doskonale smakują, tak jak mrożone truskawki.

Żywność liofilizowana czy rośliny poddane procesowi liofilizacji:

  • zachowują  pełną wartość odżywczą i biologiczną,
  • zachowują swój smak, zapach i barwę,
  • a co najważniejsze posiadają witaminy, sole mineralne, enzymy i białka w nienaruszonym składzie,
  • produkty liofilizowane dzięki porowatej strukturze i małej zawartości wody są odporne na zakażenia bakteryjne,
  • tak więc suplementy diety mogą być przechowywane niemal dowolnie długo zachowując przy tym swoje właściwości,
  • dobrze zachowana i nie uszkodzona struktura komórki pozwala na bardzo szybkie ponowne przyjęcie wody (rehydratację),
  • produkty liofilizowane odznaczają się bardzo dobrą rozpuszczalnością, są silnie higroskopijne – mają zwiększony stopień wchłanialności do organizmu.

Naturalne suplementy diety Calivita produkowane z zastosowaniem procesu liofilizacji to między innymi:

  • AC Zymes,
  • ImmunAid,
  • Lutein,
  • Polinesian Noni,
  • Pure Yucca,
  • Rhodiolin,
  • Super CO Q10 Plus,
  • ZenThonic.