Zamów Noni

Polecamy

calivita

Reklama

Noni i zdrowie

Noni i zdrowie

n-s-owocenonieNoni obecnie spotykane jest praktycznie na obszarze całej strefy zwrotnikowej, dzięki swojej niezwykłej witalności.

Od wieków bowiem w miejscu pochodzenia,  jego owoce traktowane były jako żywność oraz jako skuteczny środek na różne dolegliwości. Nic więc dziwnego, że w porównaniu z wiedzą tubylców o noni, nasza zachodnia medycyna nadal stoi daleko w tyle.

Jedno jest jednak pewne: noni może być bezpiecznie stosowane na większą skalę.

Drzewo noni jest bardzo odporne na choroby i odznacza się dużą żywotnością i jest zdolne do przetrwania oraz wytwarzania owoców w różnych warunkach klimatycznych, co więcej posiada szczególne zdolności regeneracyjne.

Jego biało-żółty owoc w kształcie granatu podczas dojrzewania ma nieprzyjemny smak i zapach.

Współcześnie wyizolowano liczne składniki aktywne, obecne zarówno w nasionach, korzeniach oraz korze, takie jak np.

  • prokseronina,
  • prokseroninaza,
  • damnakantal (wspierający procesy podziałów komórkowych),
  • skopoletyna (posiadająca właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolenowy oraz kapronowy),
  • witamina C,
  • beta-karoten,
  • potas,
  • a także bioflawonoidy (rutyna).

Przyglądnijmy się teraz, w jakich sytuacjach substancje biologicznie aktywne noni mogą mieć korzystny wpływ na stan naszego zdrowia!

  • pierwsza bardzo ważna substancja to prokseronina, która przekształca się w organizmie w aktywną kseroninę. To ona pomaga uzyskać białkom komórkowym odpowiednią strukturę przestrzenną i w ten sposób uczestniczy w utrzymaniu organizmu w prawidłowej kondycji, zwłaszcza w przypadku takich schorzeń jak nadciśnienie, wrzody trawienne czy zapalenie stawów.
  • ponadto owoc noni zawiera również substancje o właściwościach antybiotycznych (akubinę i alizarynę), które są niezmiernie pomocne w zwalczaniu rozmaitych infekcji bakteryjnych, wywoływanych np. przez Salmonellę, E.coli, prątki gruźlicy czy H. pylori, bakterii odpowiedzialnej za chorobę wrzodową żołądka.
  • jest także bogaty w substancje przejawiające aktywność przeciwzapalną, nie wywołując przy tym podrażnienia błony śluzowej żołądka.
  • potwierdzono również przeciwgrzybiczne i antywirusowe właściwości tej niezwykłej rośliny.
  • dostępne są też obiecujące wyniki badań, w których udowodniono, że może być ona stosowana w przypadku zaburzonych podziałów komórkowych.
  • dzisiaj już nie ma wątpliwości, że spożycie noni może pomagać pacjentom lepiej znosić klasyczne metody leczenia.
  • uzyskane dane z niezależnych badań potwierdziły hipotensyjne i moczopędne właściwości noni.
  • zaś liczni naukowcy uważają ją za obiecujący środek uzupełniający leczenie nadciśnienia, jednej z najczęściej występujących chorób.
  • jej korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy wykazano w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach, gdzie udowodniono na przykład, że wyłączne stosowanie ekstraktu z noni w znaczący sposób obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  • oprócz tych wszystkich walorów, w piśmiennictwie podkreślano ochronny wpływ noni na komórki wątrobowe.

Podejmując próbę podsumowania, można zadać pytanie:

Jak wysokie dawki tej rośliny pozwolą osiągnąć tak korzystne efekty?

Badania oceniające optymalną dawkę dzienną wykazały, że większą uwagę należy raczej zwrócić na regularność spożycia noni niż jej ilość, ponieważ gwarantuje to stałą obecność aktywnych składników we krwi.

Źródło: CVI Europa

Piśmiennictwo:

1. Wang, Mian-Ying, West, Brett J, Jensen, C Jarakae: Morinda citrifolia (Noni): A literature review and recent advances in Noni research. Acta Pharmacol Sin 2002 Dec 23 (12): 1127-1141.

2. Nelson, Scot C.: Species Profiles for Pacific Island Agroforestry Morinda citrifolia (noni). www.traditionaltree.org

3. Saf-ur Rehman Mandukhail et al: Studies on antidyslipidemic effects of Morinda citrifolia (Noni) fruit, leaves and root extracts. Lipids in Health and Disease 2010, 9:88.