Zamów Noni

Polecamy

calivita

Reklama

Prokseronina

Prokseronina i prokseronaza

Prokseronina i enzym prokseronaza w soku noni

Czy wiesz, że….
… owoc noni zawiera 800 razy więcej prokseroniny niż ananas?

W czasie prowadzonych badań nad owocem noni, zidentyfikowano większość aktywnych składników. Należą do nich:n-s-liofilizowany

  • prokseronina,
  • kseronina,
  • wiele innych alkaloidów,
  • 18 różnych aminokwasów,
  • ponad 150 substancji witalnych i odżywczych,
  • substancje wzmacniające,
  • witaminy,
  • minerały, mikropierwiastki,
  • kwasy organiczne,
  • odczynniki białkowe,
  • enzymy i wiele innych.

Prokseronina (proxeronina) to najważniejszy enzym w niepasteryzowanym owocu noni.

Prokseronina swoje działanie lecznicze zachowuje wyłącznie w liofilizowanym soku z owoców Noni. W dużym skoncentrowaniu posiada ją wyłącznie oryginalny Polinesian Noni)

W  1981 roku dr Ralph Heinicke – wykładowca na Uniwersytecie Wysp Hawajskich w wyniku długoletnich badań wyizolował  substancję, którą nazwał i opatentował jako kseroninę. Dalsza jego praca po odkryciu w 1983 roku prokseroniny, prokseronazy i serotoniny jako niezbędnych składników potrzebnych do syntezy  i wytworzenia w organizmie kseroniny, polegała na znalezieniu naturalnego i bogatego w nie źródła. Najpierw poszukiwał prokseroniny w ananasie. Prowadząc badania odkrył, że przemysłowa uprawa ananasów na glebie nawożonej sztucznymi nawozami doprowadziła do wyjałowienia ziemi i w efekcie ananas zawiera znikome ilości prokseroniny. Zaczął więc poszukiwać prokseroniny w dostarczonym mu owocu Noni. Dalsze prace dostarczyły informacji, że właśnie naturalny owoc Noni zawiera duże ilości prekursora kseroniny nazwaną przez niego „prokseroniną”. Następnie odkrył, że pewne komórki w ludzkich jelitach wydzielają serotoninę, która w reakcji z prokseroniną pochodzącą z owoców Noni w krwiobiegu przeobraża się w czystą kseroninę. Mówiąc w uproszczeniu, dr Heinicke odkrył, że przy pobraniu prokseroniny pochodzącej z wyżej wspomnianego owocu, ludzki organizm zostaje zaopatrzony w kseroninę, która później usilnie zwalcza wszelkiego rodzaju choroby i dolegliwości w naszym organizmie. To właśnie kseronina powoduje, że ponad trzy miliardy komórek organizmu może ciągle się regenerować.
Otrzymane wyniki badań nad morinda citrifolia przeszły najśmielsze oczekiwania dr Heinicke. To właśnie Noni  zawiera w sobie 800 razy więcej prokseroniny niż ananas!

Tylko w naturalnym niepasteryzowanym owocu noni, pewien szczególny enzym – prokseronaza uaktywnia się w jelicie, zmieniając prokseroninę w czystą kseroninę. W wyniku współdziałania bio-składników: prokseroniny, prokseronazy i serotoniny jako kafaktorów niezbędnych do biosyntezy i wytworzenia się w organizmie (szczególnie w jelicie), może dojść do wytworzenia się kseroniny. Zgodnie z teorią dr Heinicke, uwolniona kseronina działa w istocie na poziomie molekularnym, naprawiając uszkodzone komórki. Jeśli sok z Noni zostanie zapasteryzowany, równocześnie dojdzie do całkowitego zniszczenia niezwykle ważnego enzymu – prokseronazy. Bez obecności prokseronazy nie dojdzie w naszym organizmie do przemiany prokseroniny w kseroninę. Dlatego tak bardzo ważne znaczenie posiada unikanie pasteryzacji soku z Noni i umiejętny dobór do celów leczniczych wyłącznie liofilizowanego soku z owocu Noni w postaci żywego – surowego soku.

W związku z tym, jeżeli w pożywieniu nie dostarczymy odpowiedniej ilości prokseroniny – nasz organizm nie będzie mógł funkcjonować prawidłowo, gdyż tylko przy jej współdziałaniu, organizm jest w stanie wyprodukować odpowiednie ilości kseroniny.

Prokseronina dostarczona wraz ze spożyciem soku Polinesian Noni – jest głównie magazynowana w wątrobie. Mniej więcej co dwie godziny mózg wysyła sygnał do wątroby, aby uwolnić pewną niewielką ilość prokseroniny. Dla przykładu w stanach zapalnych do chorych miejsc cieknie z naczyń krwionośnych prokseronina i zostaje przetworzona w komórkach na kseroninę. Poszczególne organy ciała  wysyłają informację o przysłanie im  potrzebnej ilości prokseroniny zmagazynowanej w wątrobie, aby wyprodukować z niej kseroninę.

Dalsze badania wykazały niezwykle ważną dla życia i zdrowia rolę nowo odkrytego związku – kseroniny.

Według teorii dr Heinicke, najnowsze badania przeprowadzone we Francji pokazały też, że to skuteczne działanie uśmierzające ból jest wynikiem prokseroniny w Noni. Wysoka zawartość prokseroniny w Noni może udostępnić i zapewnić organizmowi całkowite jego zapotrzebowanie na kseroninę, która likwiduje wszelakie bóle, artretyzm, powoduje szybsze gojenie się ran, zwichnięć i złamań.

Dr. Heinecke wskazuje na to, że ludzie żyjący w niewielkim tylko stresie, określani jako happy go-lucky -typ produkują dla swojego organizmu optymalną dawkę kseroniny.
Dr Heincke mówi dalej: „Na nieszczęście stwierdzono również, że z upływem lat  ludzki organizm produkuje coraz mniej kseroniny. Wynika z tego, że każda forma stresu, przeziębienia, skaleczenia, jakiekolwiek psychiczne obciążenia jeszcze bardziej obniżają poziom kseroniny w ludzkim organizmie. Prowadzi to oczywiście do daleko idącego osłabienia ludzkiego ciała.”

Dr Heinicke twierdzi na przykład, że spożywana w soku z Noni prokseronina, jest dosłownie najlepszym i najskuteczniejszym środkiem leczniczym w leczeniu uzależnienia od narkotyków, bez jakichkolwiek skutków ubocznych. Po zażyciu prokseroniny w przeciągu kilku dni na skutek działania syntezy i wytworzenia kseroniny, organizm kieruje ją do mózgu. Budują się nowe komórki. Doszukał się także zależności pomiędzy prokseroniną, a uzależnieniem od nikotyny i stwierdził: „Każdy może zostać w przeciągu maksymalnie 3 dni wyleczony z tego nałogu na podstawie tych samych reakcji, co w przypadku odnawiania komórek w mózgu narkomana.”

Kseronina i prokseronina zwiększają produkcję endorfin, poprawiających nastrój i ogólne samopoczucie. Substancje te posiadają świetny efekt przeciwdepresyjny. Zmniejszają również ostre bóle pojawiające się w wyniku stanów zapalnych lub urazów stawów, nie powodując przy tym uzależnienia. To kseronina powoduje, że ponad trzy miliardy komórek organizmu może ciągle się regenerować. Bierze również udział w mechanizmach przeciwzapalnych organizmu, działa przeciwalergicznie oraz podnosi odporność przeciw bakteriom i wirusom. Z tego powodu Noni często jest polecana osobom, które często zapadają na infekcje górnych dróg oddechowych. Noni eliminuje również wiele dolegliwości związanych z trawieniem, ponieważ wzmaga produkcję soków trawiennych. Pomaga też osobom zdecydowanym zerwać z nałogiem (palenie, alkoholizm, narkomania), gdyż sprawia, że wczesne, bardzo nieprzyjemne objawy abstynencji są mniej dotkliwe.

n-s-nonipolinesian

Polinesian Noni to liofilizowany sok z całych owoców noni. Wszystkie składniki występują w naturalnym – liofilizowanym, wytwarzanym na zimno i niepasteryzowanym soku Noni. Polinesian Noni należy pić zawsze rano – na czczo! W porze obiadowej lub kolacji, Polinesian Noni stosujemy minimum 30 minut do godziny przed planowanym posiłkiem – jednak nie wcześniej niż dwie godziny po wcześniejszym śniadaniu lub obiedzie.